Siguranța fermierilor români

PSD știe să dezvolte agricultura românească

În guvernarea PSD, sectorul agroalimentar din România a cunoscut cea mai bună perioadă de dezvoltare. Am fost primii în Uniunea Europeană la producția de floarea soarelui și la porumb, am crescut constant sumele alocate de la buget pentru agricultură, iar fermierii din România au primit în cont cele mai mari sume din fondurile europene.

Susținerea fermierilor români

Pandemia ne-a arătat că România este vulnerabilă în fața unei crize alimentare. Este absolut necesar ca viitorul guvern să elimine rapid această vulnerabilitate. Siguranța alimentară este o prioritate națională! Este vital să îi sprijinim pe fermierii noștri să se asocieze pentru a deveni mai puternici în competiția europeană. Să le majorăm subvențiile si să creăm o platformă care să permită populației să cumpere în primul rând produsele proaspete și de calitate obținute pe plan local, la prețuri rezonabile. Trebuie să asigurăm valorificarea produselor agricole românești prin includerea lor în comenzile de stat destinate școlilor, unităților militare sau așezămintelor sociale, astfel încât producătorii români să aibă venituri sigure și să poată menține locurile de muncă.

Asigurarea apei pentru agricultura românească

Agricultura eficientă nu se poate realiza fără apă, bazându-te doar pe precipitații. Schimbările climatice ne afectează din ce in ce mai mult, perioadele de secetă prelungită sunt din ce în ce mai frecvente. Viitorul guvern trebuie să aibă ca prioritate gestionarea eficientă a apei pentru agricultură. Este obligatoriu ca în perioadele de secetă, guvernul să asigure apa gratuită până la plantă, astfel încât fermele românești să supraviețuiască și să asigure hrana și în anii următori. Trebuie reluată extinderea și reabilitarea sistemului de irigații și a celui anti-grindină, care au fost sistate în timpul guvernării PNL. Asigurarea apei este cheia pentru creșterea eficienței agriculturii românești.

Dezvoltarea fermelor și capacităților de procesare din România

Siguranța alimentară a României poate fi realizată prin dezvoltarea capacităților de producție și procesare din țara noastră. Guvernul viitor va trebui să asigure condiții avantajoase de creditare pentru afacerile din agricultura noastră, să promoveze și să încurajeze agricultura ecologică și produsele tradiționale, să stimuleze procesarea produselor agro-alimentare în plan local și să sprijine înființarea de noi ferme de reproducție în zootehnie.

Modernizarea și retehnologizarea agriculturii românești

Susținerea agriculturii locale, a micilor ferme, abatoare sau fabrici de procesare poate reprezenta un puternic motor de dezvoltare. În același timp, e necesară eficientizarea activităților agricole prin susținerea utilizării surselor alternative de energie, precum panourile solare sau stațiile de biogaz. Guvernul viitor va trebui să susțină utilizarea în agricultura românească a biotehnologiilor moderne și să stimuleze cercetarea și inovarea în sectoarele zootehnic, vegetal și horticol, concomitent cu îmbunătățirea ecosistemelor acvatice. Toate acestea vor contribui la asigurarea unor venituri stabile fermierilor din România.