Siguranța locurilor de muncă

O nouă viziune despre viitorul economiei naționale

Este evident pentru toată lumea că actualul Guvern a eșuat în gestionarea economiei naționale. Nu a fost capabil să sprijine mediului de afaceri în contextul pandemiei, oamenii și-au pierdut speranța în viitor și se tem că își pot pierde locul de muncă. Se intră într-un cerc vicios la neîncrederii. Nimeni nu mai consumă, firmele nu mai vând, producătorii nu mai produc și sunt nevoiți să-și trimită angajații în șomaj. România are nevoie de o nouă guvernare, de o nouă viziune economică și socială, care să vină cu soluții pentru a readuce încrederea cetățenilor în viitor.

Siguranța locurilor de muncă reprezintă cheia relansării economice

80% dintre măsurile din Programul PSD de guvernare 2020-2024 vizează siguranța locurilor de muncă. De aici trebuie să pornească viziunea economică a unui nou guvern. Un loc de muncă sigur înseamnă stabilitate și încredere în viitor, înseamnă repornirea consumului și a întregului circuit economic. Din impozitele și contribuțiile sociale plătite de cei care muncesc se pot asigura pensii decente, servicii de calitate în sănătate și o educație temeinică pentru noile generații. Totul se face prin muncă și de aceea viitorul guvern trebuie să protejeze munca, să încurajeze munca și să recompenseze munca.

Cum putem oferi siguranța locurilor de muncă?

În viziunea PSD, viitorul guvern va trebui să canalizeze resursele pentru susținerea firmelor care produc și plătesc taxe în România, indiferent de „naționalitatea” acționarilor lor. În aceste firme lucrează angajați români, iar din salariile lor se plătesc contribuțiile care susțin sistemul de pensii, Sănătatea și Educația din țara noastră. Susținerea economică a companiilor din domenii strategice, acordarea de credite avantajoase pentru întreprinderile mici și mijlocii, sprijinirea antreprenorilor pentru înființarea de noi firme și noi locuri de muncă sau încurajarea firmelor care exportă produse fabricate în România sunt măsuri esențiale pentru siguranța locurilor de muncă și pentru relansarea economică.

Creșterea nivelului de trai prin investiții

Investițiile publice realizate de stat, reprezintă calea cea mai sigură de ieșire dintr-o criză economică, precum este cea în care a intrat deja România în contextul pandemiei și al guvernării așa-zisei „Drepte unite”. Este nevoie urgent de o schimbare, iar investițiile publice de stat reprezintă unul dintre motoarele principale ale relansării economice.

Totodată, investițiile publice în sănătate, educație, apă-canalizare, drumuri, locuințe, energie, cultură, sport, culte sau salubrizare contribuie în mod direct la creșterea nivelului de trai în comunitățile locale. Prin aceste lucrări de construcții sunt angrenate nenumărate locuri de muncă ce vor ofer o perspectivă sigură de viitor pentru foarte mulți angajați.

Creșterea salariilor pentru a stopa plecarea din țară a muncitorilor români

Experiența din anii de tranziție ne-a arătat cât de păguboasă a fost politica salariilor mici, care a determinat milioane de români să plece la muncă în străinătate. Creșterea salariilor nu e o măsură populistă. Este o chestiune de siguranță națională. Dacă nu vom crește salariile riscăm să rămânem fără forță de muncă. PSD consideră că prin măsuri simple, cum ar fi diminuarea impozitului pe venit, salariații cu venituri sub 6.000 de lei pot rămâne cu mai mulți bani în buzunar, mergând până la impozit zero pentru cei plătiți la salariul minim.